Cilt: 5 Sayı: 2, 30.12.2022

Yıl: 2022

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İKÇÜ İİBF) tarafından uluslararası ve hakemli dergi olarak yayımlanan Journal of Business Innovation and Governance – JoBIG – (e-ISSN: 2717-9559), 2018 yılından bu yana yayın hayatını kesintisiz sürdürmektedir. 

İşletmecilik, inovasyon ve yönetişim alanlarında akademik bakış açısının geliştirilmesini amaçlayan JoBIG kapsamında, yönetim, organizasyon, finans, muhasebe, üretim yönetimi, pazarlama, uluslararası ticaret, iktisat, maliye politikaları, kamu yönetimi ve siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler ve sağlık kurumları yönetimi temel alanlarındaki yayınlar değerlendirilmeye alınmaktadır. 

Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere, yılda iki sayı şeklinde çevrimiçi yayımlanan JoBIG, Türkçe ve İngilizce dillerinde hazırlanmış olan yayınları değerlendirmeye kabul etmektedir.

Özgün araştırma makaleleri, derlemeler, kitap incelemeleri/eleştirileri, araştırma ve teknik notlar, bilimsel nitelikli editöre mektuplar ile panel, sempozyum ve toplantı raporları yayımlayan JoBIG, ayrıca, yayın ve editör kurullarının kararıyla özel sayılar da yayımlayabilmektedir. Tez, proje ve raporlardan üretilen yayınlar, gerekli açıklama notu çalışmada belirtilmek suretiyle değerlendirmeye kabul edilmektedir. 

JoBIG Yayın Başvurusu Öncesi Dikkate Alınması Gereken Hususlar
1. Yazar(lar) yayınlarını JoBIG’e göndermeden önce, derginin amaç ve kapsamını dikkatle incelemelidir.
2. JoBIG'e başvuruda bulunan yayınların mutlaka dergi yazım stilinde belirtilen düzene uygun şekilde hazırlanması ve sunulması gerekmektedir. Aksi durumda, yayın için değerlendirme süreci başlatılmaz.
3. JoBIG yazım stilinde belirtilen kurallar haricinde, JoBIG DergiPark sisteminde talep edilen tüm bölümlerin (yayının başlığı, Türkçe-İngilizce özet, Türkçe-İngilizce anahtar kelimeler, unvan, isim, çalışılan kurum, ORCID ID vb.) eksiksiz doldurulması başvuru için gereklidir.
4. JoBIG’e başvuruda bulunan yayınlarda, İngilizce dilinde en az 1500 kelimelik Genişletilmiş Özet bulunmalıdır.
5. JoBIG, JEL (Journal of Economic Literature) sınıflandırma kodu uygulamasını benimsenmiş olup, gönderilecek yayınlarda en az 2, en fazla 4 adet JEL sınıflandırma kodunun belirtilmesi gerekmektedir.
6. Yayınlar, yazar(lar)ın kimlik ya da kurum bilgilerine ilişkin herhangi bir bilgi içermemelidir.
7. Yayınlar, iThenticate yazılımı kullanılarak intihal kontrolünden geçirilmektedir. Benzerlik oranı (referanslar ve alıntılar dahil) %25’i geçen yayınlar değerlendirmeye alınmamaktadır.
8. Yazar(lar) JoBIG “Etik İlkeler ve Yayın Politikası” kapsamında belirtilen akademik dürüstlük ve yayın etiği ilkelerinden sorumludur.
9. JoBIG başvuruda bulunan yayınlar (anket vb. uygulamalar içeren yayınlar) için Etik Kurul Onay Belgesi talep etmektedir. Yazar(lar) bu belgeyi başvuru esnasında DergiPark sisteminde yer alan “Ek Belgeler” kısmında belirtmelidir.


JoBIG Yayın Başvuru Belgeleri
- Yayın Tam Metni (yazar(lar)a ilişkin herhangi bir bilgi içermemelidir)
- Telif Hakkı Devir Formu (gönderim sırasında sistemde mevcuttur)
- Etik Kurul Onay Belgesi / Yazar(lar) Onam Formu (gönderim sırasında ek belgeler kısmına yüklenmelidir)


JoBIG Yazım Stili
1. Sayfa Formatı:
a. Boyut: A4
b. Üst, Alt, Sağ Marjinler: 2,5 cm
c. Sol Marjin: 4 cm
d. Paragraflar: İki Yana Yaslı
e. Paragraflar Arasında Boşluk: 6 nk
f. Paragraf Girintisi: 1 cm
g. Sayfa Sınırı: Yayınlar, 20 Sayfayı Geçmemelidir (Editör Kurulu Sayfa Sınırı 20’yi Aşan Yayınlarda, Başvuruyu Değerlendirmeye Kabul Etme Hakkını Saklı Tutar).
2. Yazı Formatı:
a. Yazı Tipi: Times New Roman
b. Yazı Tipi Boyutu: Ana Metin: 11 Punto; Başlıklar: 12 Punto
c. Satır ve Paragraf Aralığı: Tek
d. Hizalama: İki Yana Yaslı
e. Başlıklar: Kalın; Düzey Numaraları Formatı: İlk Düzey Başlıklar: Büyük Harf, Diğer Düzey Başlıklar: İlk Harf Büyük; Paragraf Aralığı: Öncesi ve Sonrası, 12 nk
3. Anahtar Kelimeler:
a. Anahtar Kelime Sınırı: 3-5 Anahtar Kelime
b. Yazı Formatı: 8 Punto; İtalik; Kalın
4. Özet:
a. İçerik: Amaç, Araştırma Yönetimi ve Bulgular Yer Almalıdır.
b. Kelime Sınırı: En çok 200 kelime
c. Yazı Formatı: 9 Punto; İtalik
d. Başlık: Kalın, Büyük Harf
5. Şekil, Tablo Formatı:
a. Renk: Siyah, Beyaz ve Gri Tonlamalarının Kullanılması Önerilir.
b. Yazı Tipi: En çok 10 Punto; Times New Roman
6. Denklemler: Sayfanın Ortasında Yer Almalı ve Her Denkleme Sıra Numarası Verilmelidir (Denklemlerin Sır Numaraları Sayfanın Sağına Yaslı ve Parantez İçinde Olmalıdır).
7. Kaynak Gösterimi ve Kaynakça:
a. Kaynakça:
i. Yazı Tipi: 10 Punto
ii. Kaynakça Stili: JoBIG APA (American Psychological Association) Kaynakça Stilini Uygulamaktadır. Yayınlar, APA Yayın El Kitabı (6. Baskı)’nda Belirtilen Yazım İlkelerine Uygun Biçimde Hazırlanmalıdır. Bazı Kaynakça Örnekleri Aşağıda Yer Almaktadır:
Tek yazarlı kitap: Sayılgan, G. (2017). İşletme Finansmanı, Siyasal Kitabevi, Ankara.
Çok yazarlı kitap: Akkuş, Ö. ve Özkan, H. (2016). Stata Uygulamaları ile Nitel Veri Analizi, Seçkin Kitabevi, Ankara.
Tek yazarlı makale: Zeren, F. (2017) Kar Payı Bilmecesinin Araştırılması: BİST Temettü-25 Endeksi Üzerine Bir Uygulama, Kırklareli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 1-15.
Çok yazarlı makale: Saraç, M. ve Zeren, F. (2015) The Dependency of Islamic Bank Rates to Conventional Bank Interest Rates: Further Evidence from Turkey, Applied Economics, Şubat, 212-235.
Tez: Kökdemir, C. (2004) Örgütsel Kültür ve İşçi-İşveren İlişkisi. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
İnternet kaynakları: Müderrisoğlu, O. (2006, 21 Ağustos). Anadolu yaklaşımı 70 bin KOBİ’ye hayat verecek. Sabah Gazetesi. http://arsiv.sabah.com.tr/2006/08/21/eko110.html (Erişim Tarihi, 20 Ekim 2007).
b. Kaynak Gösterme: JoBIG, Metin İçi Kaynak Gösterme Yöntemini Benimsemektedir. Yayınlar, Metin İçi Kaynak Gösterme Yöntemine Uygun Hazırlanmalıdır. Metin İçinde Sunulan Kaynaklara Kaynakçada Yer Verilmelidir. Bazı Kaynak Gösterme Örnekleri Aşağıda Yer Almaktadır:
Tek yazarlı yayınlarda atıf: (Zeren, 2013: 102).
İki yazarlı yayınlarda atıf: (Demirci ve Zeren, 2016: 34).
Üç ve daha çok yazarlı yayınlarda atıf: (Zeren vd., 2007: 77).


JoBIG Yayın Değerlendirme Sürecine İlişkin Not
JoBIG Editör Kurulu, başvuruda bulunulan yayınları kapsam, orijinallik ve alan yazına katkı bağlamında inceler. Editör Kurulu, orijinal olmayan ve JoBIG amaç ve kapsamı dışında yer alan ya da yazım kurallarına uygun hazırlanmayan ve sunulmayan yayınlar için reddetme hakkını saklı tutar. Değerlendirmeye uygun bulunan başvurular, en az iki hakeme, kör hakemlik sistemi temel alınarak gönderilir. Editör Kurulu, gerekli durumlarda yayınları revizyon talebi ile yazar(lar)a iletebilir ya da yazım kurallarında düzenlemeye gidebilir.

Yayın Politikası


Kör Hakemlik ve Değerlendirme Süreci Politikası
JoBIG, dergide yayınlanmak üzere başvuruda bulunan çalışmaların değerlendirilmesi için kör hakemlik sistemini kullanır. Kör hakemlik, bilimsel yayınları objektif ve etkili bir şekilde değerlendirmek ve yayına hazırlamak için kullanılan en ideal yöntemdir. Bu yöntem, bilimsel yöntemin temelini oluşturan ve önyargılardan uzak durarak tarafsız olmak anlamına gelen "nesnellik" ilkesine hizmet eder. JoBIG, çalışmaların değerlendirilmesinde çift kör hakemlik yöntemini kullanır. Yazar ve hakem isimleri çift kör hakemlik yönteminde gizli tutulur.


İlk Değerlendirme Süreci:
Yayınlanmak üzere JoBIG'e başvuran çalışmalar ilk değerlendirme sürecine girer. Bu süreçte çalışmalar, JoBIG yazım kurallarına uygunluk bağlamında değerlendirilir. Yazım kurallarına uygun bulunmayan çalışmalar yazar(lar)a iade edilir.
Yazım kurallarına uygun çalışmalar iThenticate yazılımı aracılığıyla benzerlik oranı kontrolünden geçirilir. JoBIG’e başvuruda bulunan çalışmalarda yayın etiği, yazar(lar)ın sorumluluğunda olmakla birlikte, benzerlik oranı (referanslar ve alıntılar dâhil) %25’i geçen çalışmalar değerlendirmeye alınmaz ve yazar(lar)a iade edilir.
Etik Kurul Onay Belgesi gerektiren çalışmalar (anket ya da ölçek uygulamayı gerektiren, görüşme ve gözlem içeren; doküman, resim, anket vb. diğerleri tarafından geliştirilen ve kullanım izni gerektiren çalışmalar) için etik kurullardan ya da komisyonlardan gerekli izinlerin araştırma yapılmadan önce alınmış olması, bunların çalışma başvurusunda ek olarak sunulması gerekmektedir. Etik Kurul Onay Belgesi bulunmayan yayınlar için yazar(lar)dan çalışmanın etik ilkeler gözetilerek gerçekleştirildiğine dair yazılı ve imzalı onam istenmektedir. Yazar(lar) bu belgelerden herhangi birini başvuru esnasında DergiPark sisteminde yer alan “Ek Belgeler” kısmında belirtmelidir. Bu belgelerin olmaması durumunda çalışma, ilk değerlendirme sürecinde yazar(lar)a iade edilir.


Ön Değerlendirme Süreci:
İlk değerlendirmeyi geçen çalışmalar ön değerlendirme için editör(ler)e gönderilir. Editör(ler), çalışmayı derginin amaç ve kapsamına uygunluğu açısından değerlendirir. JoBIG amaç ve kapsamına uygun bulunmayan çalışmalar yazar(lar)ına iade edilir. JoBIG amaç ve kapsamına uygun çalışmalar, çalışmanın alanına uygun şekilde alan editörüne iletilir.


Hakem Değerlendirme Süreci:
Ön değerlendirmeyi geçen çalışmalar alan editörleri tarafından hakem değerlendirme sürecine alınır. Bu süreçte çalışmalar alanında uzman hakemlere akademik değerlendirme amacıyla iletilir. Her çalışma için en az 2 hakem atanır. İki hakem de olumlu görüş verirse hakem süreci tamamlanır. Gerekli durumlarda alan editörü, ek hakem değerlendirmesine gidebilir.
Hakemlere gönderilen çalışmanın değerlendirilmesi için verilen azami süre 4 haftadır. Belirtilen sürede hakem raporlaması yapılmayan çalışmalar için yeni bir hakem atanır.
Hakemlerin ya da alan editörünün düzeltme ve iyileştirme önerilerinin yazar(lar) tarafından 2 ay içerisinde tamamlanması zorunludur. Hakemler, gerekirse yazar(lar)dan birden çok kez düzeltme ve iyileştirme talep edebilirler. Belirtilen süre içerisinde gerekli düzenleme taleplerinin yerine getirilmediği çalışmalar JoBIG tarafından reddedilir.


Düzeltme Yönergesi ve Yükleme Rehberi Bilgi Notu
Değerlendirme sürecindeki çalışma için editörler, alan editörleri ve/veya hakemler tarafından bir veya daha fazla düzeltme ve iyileştirme talep edilebilir. Yazar(lar), istenen düzeltme ve iyileştirme önerilerinin amaca yönelik olduğunun ve çalışmanın özgünlüğünü artırdığının bilincinde olarak, düzeltme ve iyileştirmeleri eksiksiz, açıklayıcı ve zamanında tamamlamakla yükümlüdür. Yazar(lar), talep edilen düzeltme ve iyileştirmeleri Düzeltme Yönergesi ve Yükleme Rehberi kapsamında belirtilen koşullara göre sisteme yüklemekle yükümlüdür.


Yayın Geri Çekme/Cayma Prosedürü
JoBIG yayın politikalarına uygun olarak bir çalışmanın yayından kaldırılması sırasında yazar(lar)ın ve dergi yönetiminin görev ve sorumlulukları mevcuttur.


Yazar(lar)ın Sorumlulukları:
Yazar(lar), çalışmasının yayımlanma, erken görünüm veya değerlendirme aşamasında bir hata veya yanlışlık tespit ettiklerinde, çalışmayı geri çekme işlemleri için JoBIG editörleri ile işbirliği yapmakla yükümlüdürler. Değerlendirme aşamasında çalışmasını geri çekme talebinde bulunmak isteyen yazar(lar), taleplerini jobig@ikcu.edu.tr e-posta adresine iletmekle yükümlüdür. JoBIG, cayma bildirimini inceler ve en geç bir hafta içerisinde yazar(lar)a geri döner. Yazar(lar), çalışmaya ilişkin geri çekilme talebi JoBIG tarafından onaylanmadıkça, çalışmayı başka bir dergiye değerlendirilmek üzere gönderemez(ler).


Editörlerin Sorumlulukları:
Editörler, yayınlanmış, erken görünüme alınmış veya değerlendirme aşamasında olan bir çalışma ile ilgili telif hakkı, çıkar çatışması ve/veya intihal şüphesi olması durumunda, çalışma hakkında soruşturma başlatmakla yükümlüdür. Editörler, gerçekleştirilen inceleme sonucunda çalışmada telif, çıkar çatışması ve/veya intihal olduğunu tespit ederlerse, çalışmayı değerlendirmeden çekerler ve tespit edilen durumları ayrıntılı olarak açıklayarak, çalışmayı yazar(lar)ına iade ederler. Editörler, yayınlanan veya erken görünümde olan bir çalışmada telif hakkı ihlali, çıkar çatışması ve/veya intihal tespit edilmesi halinde en geç bir hafta içinde aşağıdaki geri çekme ve bildirim işlemlerini gerçekleştirir:


Etik ihlalleri içeren çalışma için;
1. Çalışma başlığının başına “çekildi” ibaresi eklenir.
2. “Özet” ve “Tam Metin” içerikleri yerine, çalışmanın çekilme nedenleri (varsa ayrıntılı kanıtları ile birlikte) yazar(lar)ın bağlı olduğu kurum ve kuruluşların bildirimleri ile birlikte yayınlanır.
3. Çalışmaya ilişkin geri çekilme bildirimi JoBIG ana sayfasında ilan edilir.
4. Çalışmanın yayından kaldırıldığı tarihten sonraki ilk JoBIG sayısının içindekiler tablosuna, ilk sayfa itibariyle “Çekildi: Çalışma Başlığı”, “Çekilme Nedenleri” ve “Atıf Yapılan Orijinal Alıntılar” eklenerek kamuoyu ve araştırmacılarla paylaşılır.
5. Çalışmaya ilişkin geri çekilme/cayma bildirimleri yazar(lar)ın bağlı olduğu kurum(lar)a gönderilir.
6. Çalışmaya ilişkin geri çekilme/cayma bildirimleri JoBIG’in indekslendiği kurum ve kuruluşlara, indeks sistemlerine ve kataloglara kayıt edilmek üzere Milli Kütüphane Müdürlüğü'ne gönderilir.
7. Ayrıca JoBIG, etik ihlali yapılan eserin yazar(lar)ının çalışmalarının bulunduğu yayınevlerine ve/veya yayın kurullarına, yayınlanan çalışmaların geçerliliğini ve güvenilirliğini sağlamalarını veya geri çekmelerini önerebilir.


Değerlendirme Sonucuna İtiraz Politikası
Yazar(lar) değerlendirme sonucuna itiraz edebilir. Yazar(lar)ın çalışmalarına ilişkin değerlendirme sonuçlarına ilişkin itiraz gerekçelerini bilimsel bir dille ve gerekçelere atıfta bulunarak jobig@ikcu.edu.tr adresine göndermeleri gerekmektedir. Yapılan itirazlar en geç 1 ay içinde JoBIG tarafından incelenir (alan editörüne ve çalışmanın hakemlerine yapılan itirazlar hakkında görüş istenebilir) ve yazar(lar)a olumlu veya olumsuz yanıt verilir. Yazar(lar)ın değerlendirme sonucuna itirazlarının olumlu bulunduğu durumda JoBIG, çalışmanın konu alanına uygun olarak yeni alan editörü ve/veya hakem atamaları yaparak değerlendirme sürecini yeniden başlatır.


Etik İlkeler
JoBIG, yayın süreçlerinde bilginin tarafsız ve etik kurallara uygun yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi ilkesini benimsemektedir ve bu kapsamda, Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından geliştirilen kılavuz ve politikalar ile kötüye kullanım ve yayın etiği ihlaline ilişkin uygulama rehberini esas almaktadır. Ayrıca JoBIG, YÖK Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesinde belirtilen kuralları taahhüt etmektedir.


Yazarlar için Etik İlkeler ve Sorumluluklar
Yazar(lar) JoBIG’e başvuru yaptıkları andan itibaren, çalışmalarının özgün, bilimsel ve etik kurallara uygun olduğunu garanti eder(ler).
Çalışmanın telife bağlı materyallerinin (tablolar, şekiller, alıntılar vb.) yasal ve etik düzenlemelere uygun olarak hazırlanmasının sorumluluğu çalışmanın yazar(lar)ına aittir.
Çalışmada yararlanılan kaynaklar, JoBIG yazım kurallarında belirtilen ve esas alınan kılavuzlara uygun şekilde düzenlenmelidir.
Çalışmada ismi yer alan her yazar, çalışma içeriğinden sorumludur.
Çalışmaya ilişkin çıkar çatışması, destekleyen kuruluş ve finansal kaynak beyanı yazar(lar)ının sorumluluğundadır.
Çalışmada kullanılan verilerin elde edilmesi, kullanılması ve analizi süreçlerine ilişkin gerekli izinlere sahip olunduğuna ilişkin beyanın sorumluluğu çalışmanın yazar(lar)ına aittir. Yayımcı, editör(ler), alan editörü ve/veya hakem(ler) çalışmanın dayanağını oluşturan ham verileri yazar(lar)dan talep edebilir.


Editörler ve Alan Editörleri için Etik İlkeler ve Sorumluluklar
Editörler, yayımlanan çalışmaların JoBIG yayın politikası, amacı ve kapsamına uygunluğunu sağlamakla sorumludur.
Editörler, JoBIG standartlarının ve yayınlarının kalitesinin geliştirilmesine ilişkin gerekli çalışmaları yürütmekle yükümlüdür.
Editörler ve alan editörleri başvuruda bulunan çalışmaları akademik fikir çeşitliliği ve bilimsel düşünce özgürlüğü ilkesiyle ve yazar(lar)ı ayrımcılığa maruz bırakmaksızın tarafsız ve bağımsız olarak değerlendirirler ve çalışmaların adil bir şekilde çift kör hakem değerlendirmesinden geçmesini sağlarlar.
Editörler ve alan editörleri çalışmanın yazar(lar)ına ilişkin tüm bilgilerin çalışma yayınlanana kadar gizli kalacağını garanti ederler.
Editörler, yazarlar, alan editörleri ve hakemler arasında çıkar çatışmasına izin vermezler.
Alan editörleri ve gerekli durumlarda editörler, çalışmaya hakemlerin atanması konusunda tam yetkiye sahiptir.
Editörler, alan editörleri tarafından sonuç kararı bildirilen çalışmaların yayımlanma süreçleriyle ilgili nihai karardan sorumludur.
Editörler ve alan editörleri, JoBIG yayın politikası gereği tüm yayın süreçlerinde şeffaflık ilkesini ön planda tutmalıdır.


Hakemler için Etik İlkeler ve Sorumluluklar
Hakemler değerlendirme sürecinin gizli olduğunu ve dışarıdan üçüncü kişilerle paylaşılmaması gerektiğini bilmekle yükümlüdür. Gizlilik kuralı, hakemlik yapmayı reddeden kişileri de kapsamaktadır.
Hakemler, belirtilen süre içerisinde çalışma ile ilgili objektif, tarafsız, bilimsel, anlaşılır ve yapıcı bir değerlendirme raporu sunmakla sorumludur. Akademik olmayan veya hukuki sonuçlar doğurabilecek değerlendirmelere ilişkin sorumluluk hakemlere aittir.
Hakemler, yalnızca uzmanlık alanları ile doğrudan ilgili çalışmaların değerlendirmesini kabul etmelidirler. Uzmanlık alanlarıyla uyuşmayan çalışmaların değerlendirmesine ilişkin gönderilen hakemlik taleplerinde, değerlendirmeyi reddetmeli ve bu durumu JoBIG editörlerine/alan editörlerine gerekçeleriyle bildirmelidirler.
Hakemler, alan editörleri ya da editörler tarafından kendilerine değerlendirme için iletilen çalışmayı belirtilen sürede değerlendiremeyecekleri durumlarda, editörleri/alan editörlerini bilgilendirmekle sorumludur.
Hakemler, atıf yapılmamış yayımlanmış yayın tespiti, yazar(lar) tarafından yapılan telif hakkı ihlali ve/veya intihal durumlarında konuyu JoBIG editörlerine/alan editörlerine iletmelidirler.

Journal of Business Innovation and Governance (JoBIG) yazarlardan gönderi ya da yayınlama için herhangi bir ücret talep etmemektedir.

Creative Commons Lisansı
Journal of Business, Innovation and Governance Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.